A díky bohu za to. Můj odpor k limonádám, brambůrkům, párkům v rohlíku a podobně mi odebral z dlouhého seznamu k odvykání pár položek v době, kdy jsem se rozhodla přestat být prase.
Bohužel nemůžu říct totéž o cukru. Na svojí závislost na cukr myslím vždycky, když slyším písničku "Impossible" od Ed Sheeran, a krmím jí nadále, když peču sušenky a musím udělat dvojitou porci, protože půlku těsta sním už v procesu výroby.
A miluju je natolik, že se do nich vůbec, ale vůbec, neštítím naházet nějaký brambůrky. (Konec konců, brambora je taky jenom zelenina žeano).
Brambůrky samozřejmě být nemusí. Většinou dělám půlku těsta s brambůrky a půlku bez. Sušenky bez brambůrků hezky drží tvar a lépe vypadají, sušenky s brambůrky se můžou trošku drolit, ale co jim chybí na vzhledu doženou na chuti. Dodají sušence extra křupavou texturu a slaný podtext.
Suroviny:
na asi 40 sušenek (úctyhodná prasečí porce pro jednu osobu)
Základní těsto
- 2 s půl hrnku celozrnné mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 3/4 lžičky mořské soli
- 1 a půl hrnku třinového cukru
- 1 hrnek rafinovaného kokosového oleje
- 1 hrnek burákového másla
- 1/4 hrnku studené vody
- 1 lžice molasy (jiné tekuté sladidlo jako med nebo sirup z agáve bude taky fungovat)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 hrnky na hrubo rozdrcených slaných brambůrků
Předehřejte roubu na 190 stupňů.
Ve střední misce smíchejte mouku, sodu, sůl. Odložte stranou.
V misce od mixéru, anebo ve normální velké misce v případě, že používáte ruční mixér, zkombinujte cukr, kokosový olej a burákové máslo až vznikne krémové těsto.
Přidejte vodu, melasu, vanilku. Potom s mixérem nastaveným na nejnižší rychlost postupně přidávejte směs s moukou. Nakonec lehce vmíchejte brambůrky.
Vytvořte kuličky a rozprostřete je po plechu vyložených pečícím papírem, každou z nich lehce stlačte do placky. Můžeme použít vidličku, aby na povrchu sušenky byla čárkovaná textura.
Pečeme 13-15 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat