Vítejte v Ořechu! Ořech je kolekce receptů a dalších zbytečností.

Štítky

neděle 26. března 2017

Veganský banánový chléb

Být single má velké množství nevýhod. Někdo by určitě jmenoval nedostatek lásky, absenci někoho, kdo by nám namasíroval záda, a osamělé televizní večery.
No, já se sebestředně zbožňuju sama, masáž nepotřebuju protože jsem celá svěží z jógy, a na televizi se radši nekoukám, protože tam hrajou moc romantických pořadů a jeden by z toho dostal depresi. Ale jeden velký problém přece jenom mám: co s přebytkem jídla?
Většina výrobců diskriminuje osamělé jedince a vyrábí všechno ve velkým, dokonce zelenina je v tomto směru rasista a roste do příliš velkých rozměrů, a jeden nemá šanci jí sníst dřív, než se zkazí.
Naštěstí je tu banánový chléb, který zachrání osamělé večery (až jím budete zajídat smutek), a taky zhnědlé banány.
Banánový chléb nemusíte začít péct hned, jak zmerčíte jeden zhnědlý banán. Schovejte banán do mrazáku a až bude kolekce zmražených banánů dostatečně velká (asi 4), rozmrazte je a upečte tuhle dobrotu. Výhoda mražených banánů je, že jsou už měkké a snadno se mačkají, ale určitě jde použít i čerstvé banány.



Suroviny:

Tekuté suroviny

  • 4 banány střední velikosti, nebo 3 velké
  • 2 lžíce mletých lněných semínek
  • 1/3 hrnku mandlového mléka (nebo jiné rostlinné varianty)
  • 1/3 hrnku kokosového oleje, rozehřátého
  • 2 lžíce javorového syrupu (nebo jiného tekutého sladila jako med nebo agáve syrup)
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Suché suroviny
  • 1/4 hrnku kokosového cukru nebo třtinového cukru
  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 a půl hrnku mouky (použila jsem hladkou)
  • na dozdobení podle chuti: ořechy, čokoládové chipsy, banány

Troubu předehřejeme na 180 stupňů a formu na banánový chléb zlehka vymažeme kokosovým olejem nebo nasprejujem.
Ve velké mísé rozmačkáme nebo rozmixujeme banány a přidáme všechny tekuté suroviny.
Následují suché suroviny, které přidáváme postupně v pořádí, ve kterém jsou uvedené v seznamu výše. 
Těsto nalijeme do formy a pokud chceme, posypeme ořechy, čokoládou, nebo banánovými plátky. 
Pečeme 45-55 minut až je chléb zlatavý a pevný na povrchu. 

A opět můžeme použít náš přílet mrazák a zmrazit zbytky chleba, který nesnímě při prvním osamělém večeru, až na 2 měsíce.


Žádné komentáře:

Okomentovat